Hemvärnsföreningen

En del utav HBR-Stockholm och Försvarsutbildarna Stockholm Södermanland

Ungdomsverksamheten


I Stockholms län bedrivs ungdomsverksamhet av tre föreningar.

  • Hemvärnsföreningen-HBR Stockholm – fyra ungdomsavdelningar (Järfälla, Bromma, Nordöstra och Syd). 
  • Tunga infanteri föreningen med en ungdomsavdelning ( T-Unga)
  • Försvarsutbildarna Södermanland med fyra ungdomsavdelningar: Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs.

Upprättande av förläggning

Hemvärnsföreningen-HBR Stockholms ungdomsverksamhet är den största inom Stockholmsförbundet. Verksamheten bedrivs inom fem lokala ungdomsavdelningar.

Järfälla & BrommaNordöstra samt Syd.


Verksamheten syftar till att erbjuda ungdomar en seriös och meningsfull fritidssysselsättning enligt de regler som statsmakterna bestämt. Ungdomarna får lära sig hur man uppträder och tar ansvar för sig själv och andra i naturen under skiftande förhållanden och årstider. Ungdomarna får lära sig om Totalförsvaret och även en karrär inom Försvarsmakten.

Verksamheten består av olika kursteg där de i teorin lär sig olika beroende på hur länge ungdomen varit aktiv men praktiskt så umgås alla över kursstegen på både övningar och teorikvällar. 

De olika kurstegen är följande:

  • Grundkurs (GK) – Detta är det första året du är med och här lär du dig precis som det låter, grunderna. Det du lär dig kan handla om hur du sätter upp ett 12-tält, kamrathjälp, exercis, orientering men även kamratskap.
  • Forsättningskurs (FK) – Andra året så får du en romb och dina kunskaper från grundkursen byggs på och repiteras. Här introduceras du även till grunderna i ledarskap och får testa på att leda en mindre grupp för att lösa enklare uppgifter. När du varit med i ett år så får du även möjligheten att få åka på kurser. Det finns många att välja på bland annat sjukvård, vinterutbildning – dessa kan du gå på skolloven.
  • Ledarskapskurs (LK) – Tredje året du är med så kommer kunskaperna som du lärt dig från tidigare år sättas lite på prov. Här så förväntas det att du kan leda en grupp och lösa en aningen komplexare uppgifter. Ledarskapskursen innebär även nya saker såsom hur man skriver en order, fördjupning i sjukvård. Här så blir det även mycket egna utmaningar och du kommer att få lära dig att du klarar mycket mer än vad du tror. Ledarskapskursen består även av tre steg, LK1, LK2 och LK3.

Dessa ungdomar är såklart i ledning av vuxna instruktörer som har ett helhetsansvar över utbildningen och att den genomförs på ett bra sätt. Självklart så läggs mycket vikt på att verksamheten genomförs på ett säkert sätt.